Nu het einde van het jaar in zicht komt is het wellicht interessant om te kijken naar uw investeringen. Als u als ondernemer in één jaar meer dan € 2.300 euro investeert komt u namelijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Daarmee kunt u tot 28 procent extra aftrekken van uw belasting. De Belastingdienst verstaat onder een investering een bedrijfsmiddel dat langer dan één jaar meegaat en wat € 450 euro of meer kost. Denkt u hierbij aan investeringen zoals servers, desktops, laptops, printers, tablets en smartphones.

Vanaf 1 januari 2015 is het beschikbaar stellen van computers en mobiele communicatiemiddelen vrijgesteld van de werkkostenregeling (WKR), als deze voldoen aan het zogenoemde noodzakelijkheidscriterium. Het is belangrijk om daarbij in acht te nemen dat de beoordeling daarvan in eerste instantie bij u (als werkgever en met alle redelijkheid) ligt. Indien de investering in computers en/of mobiele telefoons voldoet aan het noodzakelijkheidscriterium, dan investeert u daadwerkelijk in bedrijfsmiddelen. U kunt dan niet alleen de BTW terugvorderen, maar ook de kosten hiervan opgeven bij de Belastingdienst voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Dit is een aftrekpost op uw winst die u krijgt als u geïnvesteerd heeft in bedrijfsmiddelen voor uw eigen bedrijf. Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld computers en mobiele telefoons. Ook de installatiekosten en softwarepakketten hiervoor kunt u meenemen.
Deze investeringsaftrek geldt voor alle ondernemers die in Nederland gevestigd zijn en belasting betalen. Dat kan inkomstenbelasting (eenmanszaak, ZZP’er, vof) of vennootschapsbelasting (bijvoorbeeld bij een B.V.) zijn.

Hoe hoog bedraagt de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

De hoogte van de aftrekpost is afhankelijk van hoeveel geld u investeert. Voor 2015 hanteert de Belastingdienst de volgende regels voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek:

Als u op jaarbasis dus niet meer dan € 55.745 investeert in bedrijfsmiddelen, mag u dus 28% van deze investeringen aftrekken van uw winst. Dit betekent dat u minder belasting hoeft te betalen.

Voorbeeld: Aankoop van laptops voor uw bedrijf

Bij het onderstaande voorbeeld wordt rekening gehouden met een onderneming die op jaarbasis meer dan € 2.300 en minder dan € 55.745 investeert in bedrijfsmiddelen (investeringsaftrek van 28%).

[table “13” not found /]