Heeft u een LinkedIn-account of Adobe ID? Dan raden wij u aan om te controleren of uw inloggegevens niet gestolen zijn bij een hack. Het komt steeds vaker voor dat grote platformen het slachtoffer worden van hackers.

In 2012 werd LinkedIn het slachtoffer van een hack waarbij inloggegevens van gebruikers buit werden gemaakt. Vorige week bleek dat er geen 6,5 miljoen accounts getroffen waren, maar 164 miljoen. Ook Adobe is in het verleden gehackt, waarbij de gegevens van meer dan 150 miljoen gebruikers gehackt werden.

Via de website Have I been pwned? van beveiligingsonderzoeker Troy Hunt (werkzaam bij Microsoft) kunt u snel en veilig controleren of uw gegevens veilig zijn. Hoe Hunt aan de (gestolen) data komt verschilt per keer. Soms stuurt iemand die (toevallig) de data in handen heeft gekregen het naar Hunt, terwijl hij ook weleens een kopie toegestuurd krijgt van diegene die verantwoordelijk is voor de hack. Door op Have I been pwned? een gebruikersnaam of e-mailadres in te vullen ziet u direct of uw gegevens gestolen zijn door hackers. Ook ziet u bij welk platform dit is gebeurd en op welke manier de gegevens naar buiten zijn gekomen. Daarnaast kunt u zich ook registreren, zodat u bij toekomstige ‘lekken’ op de hoogte wordt gesteld wanneer uw gegevens betrokken zijn.

Mocht uw account zijn gehackt, dan raden wij aan om uw wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Gebruikte u het wachtwoord ook voor andere websites? Dan is het raadzaam om het wachtwoord ook op deze andere platformen te veranderen.