Je schrikt soms, nee vaak, van de inventiviteit waarmee hackers te werk gaan. Ze bedenken de meest originele oplossingen, om zo makkelijk mogelijk op criminele wijze aan jouw geld te komen. Deden ze maar wat nuttigs met dat vernuft, we hebben we nog wel een paar vacatures.

De nieuwste trend is het wegkapen van salaris. Via gehackte e-mail accounts, of door middel van het spoofen (na-apen) van e-mailadressen van werknemers wordt er een mail gestuurd naar de salarisadminstratie. Hier wordt gemeld dat de betreffende medewerker een nieuwe bankrekening heeft. Of het salaris voortaan op zijn nieuwe IBAN-nummer gestort kan worden. Uiteraard is dit de bankrekening van de hacker. Een medewerker komt er vaak wel snel achter dat hij zijn salaris niet heeft gekregen en zal daar snel melding van maken. Maar als dit op grote schaal plaats vindt, dan kan dat toch een lelijke financiële aderlating zijn.

Salaris administratie gehackt

De afgelopen jaren zijn er vele grote datalekken geweest bij verschillende bedrijven. Dit kunnen bedrijven zijn waar u zowel uw zakelijke als uw privé e-mail gebruikte. In een aantal gevallen zijn er zelfs wachtwoorden buit gemaakt. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt controleren.

Via de site: https://haveibeenpwned.com/
En op de website van de politie: https://www.politie.nl/themas/controleer-of-mijn-inloggegevens-zijn-gestolen.html.
Als uw gegevens hier níet uit naar voren komen, is dit geen garantie dat uw gegevens veilig zijn.

Wat kunt u doen?

Verander regelmatig uw wachtwoorden. Als er dan een site wordt gehacked, is de kans groter dat hierbij een verouderd wachtwoord wordt buit gemaakt. Er zijn ook apps waarmee u complexe niet te raden wachtwoorden kunt beheren. Deze bewaren uw wachtwoorden versleuteld. U heeft vervolgens nog maar 1 wachtwoord nodig om deze te kunnen openen. Tip: Gebruik hiervoor een complexe wachtwoordzin. 

Daarnaast kun u gebruik maken van Two Factor Authentication (TFA). Hierbij logt u niet alleen in met uw wachtwoord, maar wordt er ook nog een unieke code naar uw smartphone verzonden die u vervolgens moet intikken. Meer info over het instellen van TFA bij Office 365 vindt u hier. En informatie over TFA bij Gmail vindt u hier.

Reset biedt ook nog zakelijke oplossingen aan voor uw complete werkomgeving. Hier vindt u meer informatie over de Reset Authenticator.