‘De cloud’ of werken ‘in de cloud’. De kans is groot dat u als ondernemer weleens in aanraking bent geweest met één van deze termen, maar nog nooit heeft overwogen om er iets mee te gaan doen. Dat is niet zo heel gek, aangezien er nog steeds een hoop misverstanden over bestaan. Aan de hand van een reeks artikelen geef ik u de komende tijd voor eens en altijd duidelijkheid.

Wat is de cloud nu precies?

Het Engelse woord ‘cloud’ is ooit geïntroduceerd om de opslag van bestanden en programma’s te verhelderen. Het is steeds vaker onduidelijk waar bestanden precies vandaan komen, alsof ze net als een ‘wolk’ zomaar voorbijkomen. Wanneer u een foto op Facebook zet, weet u niet waar deze opgeslagen wordt. Start u een film via Netflix op, dan heeft u geen idee vanaf welke locatie de video op uw scherm afgespeeld wordt. Bij veel van dit soort dagelijkse toepassingen interesseert u dat waarschijnlijk niet eens, maar voor de continuïteit van uw bedrijf is de opslaglocatie van uw bestanden en applicaties wel degelijk belangrijk. U wilt dus precies weten waar de wolk (met uw bedrijfsgegevens) zich bevindt.

Waar moet mijn cloud staan?

Heeft u nog een traditioneel bedrijfsnetwerk, dan is het vrij duidelijk waar (de meeste) bestanden opgeslagen staan: ergens binnen uw kantoorpand. Bij een cloudoplossing is dat in de meeste gevallen in een professioneel datacenter. Een datacenter is een faciliteit waarin bedrijfskritische ICT-apparatuur (bijvoorbeeld servers) ondergebracht kunnen worden. Een goed datacenter is uitgerust met diverse voorzieningen, waaronder airconditioning, netwerkverbindingen en (nood)stroomvoorzieningen. Bovendien zijn de meeste datacenters bijzonder goed beveiligd met meerdere beveiligingszones, beveiligingscamera’s, beveiligingspersoneel en enkel toegangelijk met access cards.

De kans is groot dat een datacenter vele malen beter of veiliger is dan uw eigen omgeving. Daarnaast is het nog belangrijker dat u vertrouwen heeft in de aanbieder van uw cloudoplossing.

Wanneer moet ik overstappen op de cloud?

U moet natuurlijk helemaal niets, maar werken in de cloud kan voor elke ondernemer voordelen opleveren. Dit kunnen praktische voordelen zijn, maar ook financiële voordelen. Neem bij uw overweging dan ook zeker de volgende thema’s mee:

– Veiligheid (bestanden in een datacenter)
– Altijd en overal kunnen werken (net zoals op kantoor)
– Onbeperkte capaciteit (onbeperkte opslag en resources)
– Schaalbaarheid (per maand en gebruiker betalen)
– Beheer, storingen en onderhoud (inbegrepen in uw maandelijkse kosten)
– Kostenbesparing (geen investering in hardware nodig)

In mijn volgende blogs zal ik dieper ingaan op deze thema’s en zo meer duidelijkheid schetsen over de cloud. Wilt u voor die tijd al meer informatie? U kunt mij altijd bellen (088-7071717) of mailen (r.hebing@reset.nl).