Door de toenemende populariteit van synchronisatiediensten (zoals OneDrive of iCloud) krijgen wij bij Reset steeds vaker de vraag of dit ook voldoet als back-upoplossing van bestanden. Back-uppen en synchroniseren zijn echter twee verschillende oplossingen en hebben fundamenteel andere functies. Ze zijn beide van waarde voor uw bedrijf, maar kunnen elkaar zeker niet vervangen.

Het grootste verschil tussen een back-up en synchronisatie is dat indien een bestand op uw computer verwijderd wordt, dit bestand in uw back-up beschikbaar blijft. Bij een synchronisatiedienst wordt het bestand direct ook op de server verwijderd (waar het bij sommige aanbieders nog voor enige tijd terug te halen is vanuit een Prullenbak). En er zijn nog meer verschillen.

Back-up: van A naar B

Bij een back-upproces is er sprake van eenrichtingsverkeer: de informatie gaat van A naar B. Bij een back-up is altijd het doel om de gegevens van A veilig te stellen door een kopie op B te plaatsen. Mochten er ooit gegevens van A kwijtraken (door bijvoorbeeld brand, diefstal, een virus of een menselijke fout) dan kunnen de gegevens van B weer naar A gekopieerd worden.

Synchronisatie: van A naar B, maar ook van B naar A

Bij een synchronisatie is sprake van twee (of meerdere) computers waar gegevens geproduceerd worden en waarbij het doel is om de gegevens op alle systemen gelijk te houden. Tijdens het synchroniseren gaat informatie van A naar B, maar ook van B naar A. Bijvoorbeeld: u wilt bepaalde gegevens op uw werk-pc gelijk houden met computer thuis. Of u wilt dat uw werknemers ook op tablets of smartphones dezelfde gegevens kunnen bekijken of bewerken.

Combineren

Een slimme ondernemer combineert het maken van back-ups en synchroniseren. Een goede en volledige back-up als reddingsboei bij calamiteiten, synchronisatie voor het praktisch gemak. De één zorgt ervoor dat de continuïteit van uw bedrijf nooit in gevaar kan komen en de ander zorgt voor snelheid in het uitwisselen van bestanden.

In de volgende blog zal ik meer informatie geven over waar een goede back-up aan zou moeten voldoen. Wilt u voor die tijd meer informatie over het back-uppen of synchroniseren van bestanden? Of heeft u andere vragen? Maak direct een afspraak met mij via onze website, bel mij (088-7071706) of e-mail naar h.peltenburg@reset.nl.