Time Magazine riep onlangs de iPhone uit tot de meest invloedrijke gadget ooit. Terecht, want de introductie van de smartphone heeft een gigantische impact op ons dagelijks leven gehad: we lijken soms bijna niet meer zonder te kunnen. Behalve wellicht op ons werk, waar de gemiddelde werknemer nog steeds achter zijn of haar bureau aanschuift en een pc aandoet. En dat is toch best vreemd, aangezien iedereen tegenwoordig rondloopt met een smartphone of tablet die qua prestaties niet onderdoet voor een gemiddelde pc. Hoe kan het eigenlijk dat we deze mobiele apparaten nog niet massaal aansluiten op een monitor en toetsenbord?

De eerste poging

Ik wil heel even terug in de tijd met u gaan. In 2011 kondigde Microsoft het nieuwe besturingssysteem Windows 8 aan, waarmee één platform werd gecreëerd voor zowel desktop als mobiele apparaten. Windows 8 was namelijk door Microsoft ontwikkeld om ook op tablets (Microsoft Surface) te draaien. Op deze manier konden gebruikers hun tablet op een monitor aansluiten en gebruiken als een volwaardige desktop pc. Ook integreerde Windows 8 op veel gebieden met smartphones met Windows Phone geïnstalleerd.

Het uitrollen van Windows 8 liep echter uit op een fiasco en het achterliggende idee raakte volledig op een zijspoor. Gebruikers schreeuwden moord en brand om het verdwijnen van het Startmenu. Alle nieuwe functies en mogelijkheden van Windows 8 bleven daardoor onopgemerkt voor het grote publiek. Door bovendien een gebrek aan goede apps (die er wel voor Android en iOS waren) kon er ook niet snel en gemakkelijk gebruik gemaakt worden van populaire en vertrouwde diensten als Facebook en YouTube. Windows op een mobiel apparaat leek tot dat moment dus niet veel toe te voegen.

 

Lukt het Windows 10 wel?

Hoewel de kritiek niet mals was en het marktaandeel van Windows 8 bijzonder laag bleef, is het toch diezelfde Windows 8 die aan de basis heeft gestaan voor de laatste Windows-versie. Microsoft probeert met Windows 10 nog steeds desktop pc’s en mobiele devices samen met elkaar te laten versmelten. En misschien wel harder dan ooit: Windows 10 is (als upgrade) gratis, het is inmiddels ook uitgebracht als volwaardig besturingssysteem voor smartphones en er komt hardware aan die het werken met mobiele apparaten op kantoor nog aangenamer moet gaan maken. Als kers op de taart is ook het Startmenu in ere hersteld en komen er steeds meer (belangrijke) apps uit voor Windows 10, waardoor de drempel om over te stappen ook veel lager is geworden.

Toch zal het nog wel even duren voordat de traditionele pc op of onder het bureau écht zal verdwijnen uit onze kantoren. Het aandeel van Windows 10 mag met meer dan 300 miljoen gebruikers dan wel groeien als kool, het aantal gebruikers van mobiele devices met Windows is nog steeds erg klein (4 procent dit jaar, tegen 62 procent voor Android en 29 procent voor iOS). Wellicht dat alleen de marktleiders op dit gebied, Apple en Google, de revolutie kunnen ontketenen waardoor desktop pc’s ook overbodig raken in het bedrijfsleven.