Geografische locaties lijken op sommige momenten van ondergeschikt belang te zijn geworden. De digitalisering en globalisering nemen steeds grotere vormen aan, waarbij we dagelijks met veel cloudtechnologieën in aanraking komen. Toch is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw bedrijfsdata en cloud in Nederland blijven.

Wetgeving

Elke organisatie die met persoonsgegevens werkt is gebonden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Denkt u hierbij aan NAW-gegevens, e-mailadressen en geboortedata van privépersonen. De wet ziet uw organisatie als verwerker van deze informatie en daarom bent u verantwoordelijk voor alles wat ermee gebeurt. Die verantwoordelijkheid blijft hetzelfde wanneer u de gegevens onderbrengt bij een (buitenlandse) cloudaanbieder: ook dan bent u verplicht om te controleren dat die leverancier zich ook daadwerkelijk aan de Nederlandse wet houdt.

Wanneer uw data opgeslagen is bij een Amerikaanse cloudaanbieder (zoals Google of Microsoft), valt deze ook onder de wetgeving van dat land. De beruchte Patriot Act, een antiterrorisme-wet, stelt de overheid en de NSA in staat om gegevens bij bedrijven op te eisen. Sterker nog, de Amerikaanse overheid kan zelfs gegevens opvragen die op servers buiten de Verenigde Staten staan, maar onder een Amerikaanse bedrijf vallen. Eigenaren van gegevens worden in de meeste gevallen niet eens op de hoogte gesteld van het ‘afluisteren’. Heeft u dus bestanden bij een Amerikaanse cloudprovider staan, dan kan de Amerikaanse overheid dus altijd vertrouwelijke bedrijfsgegevens inzien. Naast risico’s voor uw eigen data, kunnen uw klanten natuurlijk ook moeite hebben met deze manier van opslaan.

Snelle verbinding

Bij zakelijke toepassingen kan latency een groot probleem zijn. Ondanks dat we in Nederland over zeer snelle internetverbindingen beschikken, is het dan ook nog steeds belangrijk dat data een zo kort mogelijke fysieke afstand aflegt. Hoe langer de keten van netwerken tussen twee punten is, hoe groter de kans dat bottlenecks in het netwerk voor vertraging kunnen zorgen. Latency is bijvoorbeeld de reden dat Amerikaanse banken hun datacenters zo dicht mogelijk bij Wall Street plaatsen. Eén milliseconde vertraging kan immers al betekenen dat een aandeel door een ander wordt weggekaapt. Door een Nederlands datacenter te kiezen, verkort u de reisafstand van gegevens en daarmee het risico op tragere verbindingen.

Communicatie en ondersteuning

Tenslotte is het natuurlijk belangrijk voor uw medewerkers of ICT-partner dat zij toegang kunnen hebben tot het datacenter. Bij een Nederlands datacenter is dat niet alleen haalbaar, maar gaat de communicatie ook een stuk eenvoudiger. De kantooruren zijn hetzelfde en de voertaal kan gewoon Nederlands zijn. Daardoor kunnen eventuele problemen sneller en efficiënter opgelost worden. Reset host alle bestanden van haar klanten op Nederlands grondgebied. Voor al onze cloudoplossingen maken wij gebruik van het gerenommeerde datacenter Smartdc in Rotterdam. Het beschikt niet alleen over de allerbeste voorzieningen, maar het is ook nog eens een ideale partner om onze groei te realiseren.

Wilt u meer informatie over de cloudoplossingen die Reset aanbiedt? Laten we samen eens een kop koffie drinken, zodat ik u meer informatie of uitleg kan geven. Bel mij op 088-7071717 of stuur een e-mail naar r.hebing@reset.nl.