Wellicht heeft u het voorbij zien komen bij de NOS of NU.nl: een staatssecretaris van Veiligheid en Justitie die oproept om meer aandacht te geven aan cybercriminaliteit. Het klinkt als een doorsnee actie van een politicus die eigenlijk niks nieuws zegt. Toch stipt Klaas Dijkhoff wel degelijk een groot probleem aan. Eén die meer aandacht zou moeten krijgen.

Gijzelvirussen

Wij bij Reset weten er alles van. Het afgelopen jaar zijn de dreigingen via de e-mail groter en gevaarlijker dan ooit geworden. Knap nagemaakte e-mails die lijken op betrouwbare facturen van leveranciers worden door medewerkers uit routine geopend en bijbehorende bijlages worden zonder blikken of blozen geopend. Hierdoor zijn zogenaamde ‘gijzelvirussen’ (in de ICT beter bekend als ransomware) uitgegroeid tot één van de grootste gevaren voor onze klanten. Complete bedrijfsnetwerken worden ermee platgelegd, waardoor werknemers in één klap niet meer kunnen werken. In veel gevallen kunnen wij alles herstellen, maar er zijn ook gevallen waarbij klanten er bewust voor hadden gekozen om geen back-up te nemen. De schade voor de klant is vrijwel altijd erg vervelend en wij houden ons oprecht nog altijd liever bezig met het realiseren van mooie, nieuwe projecten en het beheren van werkende omgevingen.

Daarom ben ik blij dat onze staatssecretaris nu de noodklok luidt. Niet alle vormen van cybercriminaliteit kunnen namelijk tegengehouden worden door beveiligde verbindingen of virusscanners. Menselijke handelingen kunnen in veel gevallen helaas ook nog steeds ongewenst toegang verschaffen aan hackers of kwaadwillenden. Daarom is het belangrijk dat er binnen organisaties nog meer aandacht voor komt. Waarbij ook de belangrijkste boodschap gemeld wordt: verkeerde acties van medewerkers kunnen ervoor zorgen dat computers en netwerken onklaar worden gemaakt. Dit zorgt ervoor dat werknemers (tijdelijk) niet meer kunnen werken en dat werkgevers in de buidel moeten tasten om systemen op te schonen of te herstellen.

Verbeteren

Bestuursleden, directies, managers, ICT-verantwoordelijken: neem niet alleen uw eigen ICT serieus, maar ook zeker deze oproep van de staatssecretaris. Ga het gesprek aan met uw ICT-partner en kijk waar u dingen kunt verbeteren. Op het gebied van beveiligingstechnologie, maar ook zeker in het beleid en handelingen op de werkvloer. Op deze manier weet u in ieder geval zeker dat u uw organisatie zoveel mogelijk heeft beschermd tegen cyberdreigingen.