Als ICT-verantwoordelijke of ondernemer heeft u er ongetwijfeld voor gezorgd dat al uw systemen uitgerust zijn met antivirus. Zonder is uw organisatie immers superkwetsbaar en houdt u in feite open huis voor cybercriminelen. Toch is het verstandig om eens na te gaan of de manier waarop uw antivirus binnen uw organisatie gebruikt wordt, wel de juiste is. Bij veel softwarepakketten (bijvoorbeeld van ESET, McAfee of Norton) zit u meestal vast aan een abonnement voor meerdere jaren. Gedurende deze looptijd worden virusdefinities netjes bijgewerkt, zodat nieuwe virussen herkend kunnen worden. Klinkt allemaal goed, maar in veel gevallen kan een eindgebruiker het scannen op virussen uitschakelen of zelfs het gehele antivirusprogramma deïnstalleren. Niet heel handig dus.

Met een zogenaamde ‘managed antivirus’ kunt u dit voorkomen en daarnaast voor overzicht, consistentie en een veiligere ICT-omgeving zorgen. Het levert u bovendien belangrijke voordelen op.

1. Eén antivirus voor de gehele organisatie

Het beheren van antivirus kan een intensieve klus zijn. Zeker wanneer er meerdere en verschillende antiviruspakketten geïnstalleerd zijn, die allen op verschillende tijdstippen geüpdatet (of gecontroleerd) of verlengd moeten worden. Door te kiezen voor managed antivirus brengt u in één keer een uniforme antivirusoplossing voor al uw werknemers. De antivirus wordt centraal uitgerold op al uw systemen en mocht er andere antivirussoftware aanwezig zijn, dan wordt deze automatisch verwijderd. Een managed antivirus wordt ook automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Nieuwe virussen worden automatisch toegevoegd aan de database van uw antivirus en zodoende op tijd ontdekt.

2. Automatische verlenging en toch flexibel

De meeste managed antivirusoplossingen worden aangeboden als een maandabonnement per gebruiker. Hierdoor bent u flexibel en wordt het toevoegen of juist verwijderen van antivirus op systemen een stuk gemakkelijker. Een nieuwe werknemer kunt u dan ook direct voorzien van antivirus, zonder dat u daarvoor direct een meerderjarig abonnement af hoeft te sluiten. Daarnaast loopt uw abonnement op uw antivirus nooit (automatisch) af, waardoor u niet bang hoeft te zijn dat systemen plotseling zonder werkend antivirusprogramma komen te zitten en kwetsbaar raken.

3. Beter beheer

Wanneer werknemers rechten op hun systemen hebben, dan kan het gebeuren dat zij de antivirus uitschakelen of vergeten om updates uit te voeren. Zonder de risico’s verder te kunnen (of willen) overzien, doen zij dit om bijvoorbeeld de belasting op hun systeem te verlagen of om simpelweg tijd te besparen. Zonder monitoring worden uw systemen dus niet goed beheerd. Bij een managed antivirusoplossing wordt er dagelijks gekeken naar de werking en versies van uw antivirus. Bij eventuele incidenten wordt er direct actie door uw beheerder ondernomen, zodat uw antivirus correct blijft werken. Daarnaast kunnen eindgebruikers de antivirussoftware niet verwijderen of uitschakelen, zodat uw systemen altijd beschermd blijven.

4. Hulp om op terug te vallen

Kiest u voor een managed antivirusoplossing, dan is uw organisatie op de beste manier beschermd tegen virussen of doelgerichte aanvallen. Door de komst van nieuwe internetbedreigingen bent u echter nooit 100% veilig en bestaat er altijd een kans dat uw systemen toch geïnfecteerd raken. Wanneer dit helaas gebeurt, dan is het vaak ook lastig om virussen en malware volledig te verwijderen. Met managed antivirus bent u ervan verzekerd dat u snel kunt terugvallen op specialisten en kunnen zij ervoor zorgen dat uw systemen weer up-and-running zijn.

Wij raden altijd managed antivirus bij onze klanten aan, om zo de veiligheid van uw systemen en netwerk te waarborgen. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Ik ga graag het gesprek met u aan. Maak direct een afspraak via onze website, bel mij (088-7071717) of e-mail naar r.hebing@reset.nl.