Categorieën
Microsoft 365 Nieuws Teams

Risico’s van een cyberaanval op MKB een mkb bedrijf

Het MKB is steeds vaker slachtoffer van cyberaanvallen. In dit blog bespreken we de risico’s en de impact ervan op het MKB.

Risico’s van een cyberaanval op een MKB bedrijf.

De wereld van het bedrijfsleven is steeds afhankelijker van digitale technologieën en het internet. Het midden- en kleinbedrijf (MKB) wordt echter steeds vaker het doelwit van gerichte cyberaanvallen. Criminelen proberen dan uw bedrijfsgegevens te stelen, te manipuleren of te vernietigen.

Veel MKB-bedrijven beschermen zichzelf met een combinatie van anti-virus, firewall, patchmanagement en back-up. Maar deze methode is niet voldoende bij gerichte aanvallen. In deze blog zullen we de risico’s bespreken van een cyberaanval op het MKB.

Risico’s van een cyberaanval op het MKB
Risico’s van een cyberaanval op het MKB

“Wat is de impact op mijn organisatie?”

Een cyberaanval kan ervoor zorgen dat uw bedrijfsgeheimen op straat komen te liggen. Dit kan uw concurrentiepositie ernstig schaden en uiteindelijk leiden tot verlies van klanten en omzet. Ook kan een cyberaanval ervoor zorgen dat uw bedrijfsreputatie beschadigd raakt, wat leidt tot verlies van vertrouwen bij klanten en partners.

“Wat kost één of meerdere dagen downtime mijn organisatie?”

Een cyberaanval kan ervoor zorgen dat uw bedrijf dagenlang niet operationeel is. Dit betekent dat u geen zaken kunt doen, klanten niet kunt bedienen en werknemers niet kunnen werken. Dit kan leiden tot verlies van inkomsten, schadeclaims en zelfs faillissement.

Risico’s van een cyberaanval op het MKB

36% van de datalekken vindt plaats bij het MKB

Volgens een onderzoek van het Security bedrijf Eset Nederland in 2022, bedragen de gemiddelde kosten van een datalek voor een MKB-bedrijf ongeveer €270.000. Dit is een bedrag dat de meeste MKB-bedrijven zich niet kunnen veroorloven. Bovendien blijkt uit een onderzoek van Anti-virus producent Kaspersky  in 2020 dat 36% van de datalekken plaatsvindt bij MKB-bedrijven. Dit betekent dat het MKB aanzienlijke risico’s loopt.

“Wat is mijn imago schade?”

De gevolgen van een cyberaanval kunnen langdurig zijn. Het kan lang duren voordat u het vertrouwen van uw klanten en partners weer hebt herwonnen. Dit kan uiteindelijk leiden tot verlies van omzet en zelfs tot faillissement.

Risico’s van een cyberaanval op het MKB
reset security operations center

“Hoe belangrijk is een up-to-date back-up?”

Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat een back-up niet altijd afdoende is. Als u een drie weken oude back-up moet terugzetten, kan het zijn dat u opnieuw moet beginnen met het doen van werkzaamheden. Dit kan leiden tot vertragingen, extra kosten en verlies van klanten.

Conclusie

De risico’s van een cyberaanval op het MKB zijn groot. Om deze risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om te investeren in een goede beveiliging en bewustzijn van cyberdreigingen. Het MKB moet zich bewust zijn van de gevolgen van een cyberaanval en moet maatregelen nemen om deze te voorkomen. Dit kan door middel van een goede beveiligingsstrategie en het regelmatig trainen van werknemers op cyberveiligheid.

We zijn hiermee gecertificeerd om oplossingen en trainingen te bieden voor bedrijven om hybride te werken.

Volg onze Social Media en ontdek meer over Reset. Of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ICT nieuws.