Categorieën
Microsoft 365 Nieuws Teams

Veiliger internetten

De nieuwste functies van Microsoft Teams: verbeterde presentatie modus met PowerPoint, webinars, automatische aanpassing van weergaven en nog veel meer.

Veilig online: ken de risico’s

In deze blog besteden we graag extra aandacht aan veilig gebruik van het internet. Bewustwording is belangrijk voor iedereen die gebruik maakt van digitale technologie, maar voornamelijk jonge gebruikers. Aangezien u dit nu leest op uw smartphone, laptop of ander apparaat, is dit daarom ook voor u van belang.   

De digitale ontwikkelingen brengen namelijk prachtige kansen met zich mee, maar deze kansen komen met een schaduwzijde. Denk alleen al aan bijvoorbeeld hackers, malware, identiteitsdiefstal, cyberpesten, phishing of radicalisering. Om u bewust te worden van risico’s van internetgebruik geven wij graag advies. 

Om uzelf hiertegen te kunnen beschermen is namelijk het allereerst belangrijk om op de hoogte te zijn. Wanneer u bewust bent van de gevaren kunt u ze gaan herkennen. Wanneer u weet waar u mee te maken hebt, weet u hoe het voorkomen of opgelost kan worden. 

Woman hand using ATM machine to withdraw money with wireless contactless phone app

Waarom moeten we steeds beter opletten?

In onze huidige moderne samenleving wordt er volop geautomatiseerd en gedigitaliseerd. Internetgebruikers worden steeds jonger. Het leven wordt makkelijker en efficiënter. We zijn hierdoor alleen wel steeds afhankelijker van deze technologieën. Denk aan bankzaken, communicatie, onderwijs, gezondheidszorg, werk en transport. Zulke digitaliseringen maken grote impact op ons dagelijks handelen. Zolang we ze veilig gebruiken, kunnen we volop genieten van de vele voordelen die deze technologieën in ons leven brengen.

5 tips voor veilig gebruik van het internet

Wat zijn de gevaren om het meest voor uit te kijken? Wij hebben 5 voorkomende gevaren op een rij gezet.

 1. Social media
 2. Identiteitsfraude
 3. Phishing
 4. Malware
 5. Cyberpesten en bedreigingen

1. Social media

Gebruik van social media lijkt gratis, maar gratis bestaat niet. U betaalt namelijk met uw gegevens. Bedrijven vinden het heel interessant om te zien waar u bent, hoelang u daar bent, wat u zoekt op Google, naar welke filmpjes u kijkt op TikTok en Youtube, wat u koopt in de webwinkel van H&M en om te zien welke reclames u klikt.

De apps hebben veelal toegang tot uw microfoon, camera en locatiegegevens. Ook wanneer uw telefoon in uw zak zit. Beveilig uzelf of uw kinderen hier daarom tegen door dit aan te passen in privacy instellingen.  
 
Ook ontvangen zij gegevens van u door het gebruik van cookies. Voor u handig, want het is niet meer nodig om gegevens opnieuw in te vullen. Alleen ook handig voor webwinkels, want zij zien waar u van houdt en sturen u hier advertenties van. 

Let er allerlaatst ook op wat u plaatst: Uw reputatie en gegevens die op social media staan kunnen door anderen worden gezien en blijven altijd online staan. Staat u er achter dat de hele werereld deze informatie van u kan vinden? Deel geen foto’s van persoonsgegevens zoals ID, paspoort, of andere gevoelige persoonlijke gegevens.

Profile view of young smiling mixed ethnicity woman lying on sofa at home checking social media on mobile phone

2. Identeitsfraude

Bescherm uw persoonlijke informatie. Wanneer criminelen uw identiteitsgegevens hebben kunnen zij op uw naam spullen kopen, berichten plaatsen of controle over uw accounts krijgen.

Zorg ervoor dat uw persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden en financiële gegevens, beveiligd. Dit kun u doen door het gebruik van een digitale wachtwoordkluis. Opschrijven in een boekje is een risico omdat u het boekje buitenshuis niet kunt gebruiken. Ook kan dit boekje worden gestolen. Met het boekje op pad gaan verhoogt de kans op diefstal.

3. Malware

Wat is malware? Dit is een verzamelnaam voor verschillende software die schade toebrengen aan uw computer of telefoon. Denk aan:

 • Virus: een schadelijk computerprogramma dat zichzelf kan kopiëren en een computer kan infecteren.
 • Worm: een schadelijk computerprogramma dat kopieën van zichzelf via een netwerk naar andere computers kan versturen.
 • Spyware: malware die informatie van mensen verzamelt zonder hun medeweten.
 • Adware: software die automatisch advertenties op een computer afspeelt, weergeeft of downloadt
 • Trojaans paard: een schadelijk programma dat zich voordoet als een nuttige applicatie, maar uw computer beschadigt of uw gegevens steelt nadat het is geïnstalleerd.

U kunt malware oplopen door gratis software te downloaden, het bezoeken van een geïnfecteerde website, klikken op een nep-foutbericht of nep-pop-upvenster of door het openen van een emailbijlage met malware.

Hoe kunt u uzelf hiertegen beschermen?

 • Zorg ervoor dat uw computer en software altijd bijgewerkt zijn
 • Gebruik een niet-beheerdersaccount
 • Wees op uw hoede voordat u op links klikt of iets downloadt
 • Open niet zomaar bijlagen of afbeeldingen in emails
 • Vertrouw geen pop-upvensters met software downloads
 • Gebruik antivirussoftware die malware opspoort en verwijderd

4. Phishing

U heeft er waarschijnlijk van gehoord, maar weet u Phishing ook te herkennen? Via uw email proberen criminelen achter uw gegevens te komen. Vaak goed verstopt in e-mails, links en bijlagen die betrouwbaar lijken. Wanneer u deze links zou openen, wordt er ongemerkt een kwaadaardig programma op uw computer geïnstalleerd.

Hoe nieuwsgierig u ook bent, let altijd eerst goed op het volgende:

 • Klopt de spelling en grammatica?
 • Is dit een betrouwbare afzender?
 • Klopt de URL link en de extensies?

Klopt dit allemaal of twijfelt u? Open dan nooit de links maar Google deze eerst, of neem contact op met de afzender (via het mailadres zoals op hun website vermeld).

Let op! Stuur nooit uw pincode of inloggegevens als reactie op een mail. Een afzender kan er betrouwbaar uitzien, maar een bank of instantie zou nooit per email naar persoonlijke gegevens vragen. Zij delen de inhoud van berichten pas nadat u bent ingelogd op de app of website.

5. Cyberpesten en -bedreigingen

Cyberpesten en bedreigingen komen steeds vaker voor. Vooral cyberpesten is voor kinderen een veelvoorkomend probleem. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat kinderen op de hoogte zijn van de gevolgen en oorzaken van pesten. Ouders en scholen moeten kinderen hierin onderwijzen. Wat u zelf kunt doen om het te voorkomen:

 • Houd het telefoongebruik van uw kind in de gaten
 • Stel een tijdslimiet in voor het gebruik. Langer gebruikt leidt tot een grotere kans op problemen.
 • Leer uw kind voorzichtig zijn met het delen van persoonlijke gegevens, foto’s en video’s.
 • Zorg dat u met een eigen account de accounts van uw kind in de gaten kunt houden
 • Vermoed u dat uw kind of vreemde websites zit? Bekijk de internetgeschiedenis in de gaten
 • Blijf praten met uw kind zodat zij eerlijk durven vertellen wanneer ze gepest worden.

Heeft u last van cyber bedreigingen? Zoek dan hulp van anderen. Doe aangifte bij politie en maak screenshots en foto’s van alle berichten als bewijs. Meld ongepaste of criminele activiteiten op het internet, zoals cyberpesten of identiteitsdiefstal, aan de relevante instanties. 

Maak tot slot alles bespreekbaar, ook als u om een verdacht of naar berichtje twijfelt stap naar iemand toe die uw vertrouwt. Deel uw kennis, geef er bijvoorbeeld les over op middelbare scholen.   

Shot of a young male boss training a staff member

Samen maken we het internet veiliger

Ondanks de mogelijk gevaren van het internet, kunt u zich hier goed tegen beschermen door de juiste adviezen en tips op te volgen. Uiteraard kan het iedereen overkomen, maar de een zal kwetsbaarder zijn dan de ander. Bijvoorbeeld ouderen die niet opgegroeid zijn met deze technologieën. De minder technologisch ontwikkelde doelgroepen kunnen kennis en hulp van hun omgeving goed gebruiken.

Daarnaast is het van belang dat we ook juist jongeren onderwijzen over veilig online gedrag. Zij brengen de meeste uren door op het internet en zien de gevaren vaak nog niet in.

Deze dag is er dan ook om samen het internet een stukje veiliger te maken. Praat er daarom over, deel uw kennis en help elkaar waar kan. Zo zorgen wij er samen voor dat iedereen veilig gebruik kan blijven maken van digitale technologieën. Draag u hier steentje ook aan bij?

We zijn hiermee gecertificeerd om oplossingen en trainingen te bieden voor bedrijven om hybride te werken.

Volg onze Social Media en ontdek meer over Reset. Of meld u aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ICT nieuws.

Veiliger internetten

De nieuwste functies van Microsoft Teams: verbeterde presentatie modus met PowerPoint, webinars, automatische aanpassing van weergaven en nog veel meer.

Lees meer…