Categorieën
Microsoft 365 Nieuws Teams

Tips voor professioneel video vergaderen

In dit blog geven we je tips hoe je zakelijk en professioneel overkomt tijdens het online video vergaderen. Praktische tips die voor iedereen toepasbaar zijn.

Volg onze Social Media en blijf op de hoogte van het laatste Teams nieuws:

Tips voor professioneel video vergaderen.

Het gebeurt vaak uit onwetendheid, en omdat prioriteiten nou eenmaal ergens anders liggen. De meeste mensen zijn al blij dat überhaupt alles werkt als ze in een online meeting in Microsoft Teams of Zoom een presentatie moeten geven. Maar nu het online vergaderen en presenteren een vast onderdeel is geworden van het thuiswerken, kunt u dit met wat kleine moeite naar een professioneel niveau tillen.

U heef geen thuisstudio nodig om een professionele en zakelijke indruk te maken. Met wat simpele trucs komt u over als een echte professional die weet waar hij, of zij mee bezig is.

We bespreken hieronder de meest voorkomende valkuilen, en hun oplossingen voor een duidelijke video-call.

De tips in het kort

  • Verbeterd camerastandpunt
  • Kijk in de camera
  • Zorg voor goede belichting
  • Stem kleding en achtergrond op elkaar af
  • Werk met een goede headset

Zorg voor een goede camerahoek.

Als u gebruik maakt van de webcam van uw laptop, geeft dit al snel een slordig beeld. De camera zit laag en is omhoog gericht, waardoor deze voornamelijk in neusgaten in filmt.

Tip: webcam op ooghoogte

Zorg ervoor dat de webcam op ooghoogte zit. Zo wordt er mooi frontaal gefilmd en bent u duidelijk en herkenbaar in beeld. U kunt hiervoor uw laptop op een verhoging plaatsen, een externe webcam gebruiken, of uw smartphone op een statiefje zetten. Voor weinig geld, zijn er goede webcams en smartphone statiefjes te koop. Zo lost u meteen het volgende probleem op.

microsoft teams tips - zorg voor een goede camerahoek
kijk in de camera

Kijk in de camera.

Wij mensen zijn sociale dieren, we voelen elkaars emoties aan, en reageren hier op (of we nou willen of niet). We bouwen hiermee ook vertrouwen op, door elkaar aan te kijken, komen we eerlijk over. Mensen die liegen ontwijken blikken. Dit geldt ook voor video-conferencing.

Tip: kijk naar de bovenkant van het scherm

Het beste is om de hele tijd in de camera te kijken, maar dan kunt u uw gesprekspartner weer niet aankijken. Probeer daarom het venster van uw gesprekspartner bovenin het scherm onder de webcam te zetten. Als het mogelijk is, kunt u zoveel mogelijk in de camera praten en af en toe naar het beeld kijken, als dat nodig is.

Zorg voor goed licht.

Als de belangrijkste lichtbron achter u staat, in plaats van voor, wordt u zelf een donkere vlek ten opzichte van de rest van je omgeving. De vergadersoftware kan dan nog wel hard zijn best om u wat lichter te maken, maar dat gaat dan weer ten koste van de beeldkwaliteit.

Tip: kijk naar buiten

Om goed uitgelicht in beeld te komen, heeft u geen studiolampen nodig. Het enige wat u hoeft te doen is met uw gezicht naar een raam te gaan zitten. Buitenlicht is de beste studiolamp die er is. Zo voorkomt u dat uzelf een anonieme donkere vlek wordt met het tegenlicht van een raam, of de verlichting van de woonkamer. En zit u nou op zolder, of in de kelder. Schaf dan een goede lamp aan, dan ziet u er stuk helderder uit op het scherm van de klant.

zit naar het licht
achtergrondproblemen video vergaderen

Wegvallen tegen de achtergrond.

U kunt met achtergrondfilters in Microsoft Teams of Zoom heel mooi uw rommelige thuiskantoor vervangen door een mooie zakelijke achtergrond. Maar het gebeurd nog wel eens dat u dan verdwijnt in je achtergrond.

Tip: stem uw kleding af op de achtergrond

Als u in Teams of Zoom uw eigen rommelige thuiskantoortje laat vervangen door een zakelijke achtergrond van de communicatie-afdeling, zorg er dan voor dat u contrasterende kleding draagt ten opzichte van de achtergrond en dat u goed bent uitgelicht. Anders weet de software niet waar de witte muur eindigt en uw nieuwe witte strakke overhemd begint.

Geluidsproblemen.

Als u in een lege woonkamer zit, gaat het geluid nogal snel galmen. En vergadersoftware heeft nogal de neiging om elk achtergrondgeluidje flink te versterken, zodat uw gesprekspartners ook mee kunnen genieten van spelende kinderen, katten en vaatwassers.

Tip: gebruik een goede headset

De oplossing is simpel: een goede headset. En dan niet de headset van uw telefoon, maar een goede draadloze bluetooth headset met een externe microfoon. Zo kunt u uw klanten goed verstaan, en het microfoontje laat alleen horen wat de bedoeling is dat gehoord wordt.

Het maakt u ook nog eens beweeglijker, zodat u tijdens een lange meeting wat kunt rondlopen, of pakketjes kunt aannemen bij de voordeur.

microsoft teams tips - zorg voor een goede headset
microsoft teams tip - kleed je zakelijk

Algemene tips.

Trek die pyamabroek uit.

Uiteraard zit u er ook achter de webcam netjes en verzorgd bij. Is het niet alleen voor de kijker aan de andere kant, dan wel voor uzelf. Als u zich zakelijk en verzorgd aankleed, wordt u ook zelfverzekerder en komt u professioneler over.

Zet de microfoon uit.

Zorg ervoor dat de microfoon uit staat als u niets hoeft te vertellen. Zo voorkomt u dat u, per ongeluk, de presentator stoort in zijn verhaal.

Bereid u voor!

Moet u een presentatie geven? Zorg dan dat u weet hoe dit werkt. Oefen met een collega en laat deze kritisch naar meekijken.

Lees meer nieuws over Microsoft Teams.

Meer weten over beter vergaderen met Teams?

Reset kan u hierbij goed adviseren, onze medewerkers werken zelf namelijk ook met deze functionaliteit. Heeft u vragen? Bel dan met Frank. Hij legt graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Productspecialist Frank van der Zalm

Frank van der Zalm

Productspecialist

0174 200 307